Stappenplan weidebeheer

In 4 stappen naar een gezonde paardenweide.
Daarna nog vragen? Wij geven advies op maat.
Afbeelding
Gezonde paardenweide
Afbeelding
Een gezonde weide voor je paard

Onze natuurlijke meststoffen zijn goed voor mens, dier en milieu

Onze organische meststoffen en bodemverbeteraars zijn 100% samengesteld uit dierlijke of plantaardige grondstoffen. De producten zorgen, mede door hun langzame afgifte, voor een duurzaam biologisch evenwicht in de bodem. Ze brengen het proces van zelfherstel op gang.

Een gezonde bodem levert gezonde voeding en gezonde voeding zorgt op zijn beurt voor een gezond dier.

Bekijk ons stappenplan

Hoe doe je nu aan optimaal weidebeheer?

Tekst
Een gezonde bodem en weide leidt tot een gezond paard, hoe beter de beschikbaarheid van mineralen en sporenelementen in het gras, hoe minder tekorten je paard zal opstapelen. Het gras mag er dan wel hetzelfde uitzien, op een ongezonde bodem bevatten ze aanzienlijk minder mineralen.

Stap 1

Organisch bemesten is beter!

Vervang bemesten met kunst- of drijfmest door organisch bemesten. Zo breng je een bodem die uit balans is terug in balans. Kunstmest of drijfmest zorgen, door hun veel te hoge NPK-verhouding (stikstof-fosfor-kalium), voor een onevenwichtige mineralenverhouding in de bodem. Dit leidt tot verzuring van de bodem. Het bodemleven houdt niet van een zure bodem en zal traag maar zeker verdwijnen.

Bij een zwak bodemleven wordt te weinig organisch materiaal omgezet in humus, het is net die humus die de hele bodemstructuur gezond houdt. Humus zorgt voor het vasthouden en beschikbaar maken van alle nodige voedingsstoffen, het houdt 10 keer zoveel water vast in droge periode en slorpt overtollig water op in te natte periodes. De luchtige structuur van humus maakt het zuurstoftransport naar de graswortels tot diep in de bodem mogelijk.

Wil je je weide terug gezond maken, start dan met het toedienen van organische meststoffen.

Ontdek onze organische mestkorrels

Stap 2

Boost je bodemleven! Strooi Vulkamin, lavameel of lavagruis

Lavameel, lavagruis of vulkamin is lavagesteente, afkomstig uit het eifelgebied. Lavagesteente zit boordevol mineralen en sporenelementen. Zij zorgen voor een herstel van de bodem. Alle tekorten die zich hebben opgestapeld in onze bodem, worden versneld terug toegevoegd. Omdat lavagesteente een natuurlijk gesteente is kan je dit nooit overdoseren en spoelt het niet uit. Dus elke gift, hoe klein ook, zal een meerwaarde geven aan je paardenweide. Het is zo dat het meest schaarse bodemelement uiteindelijk de grasgroei bepaalt, niet de totale hoeveelheid van de voedingsstoffen.
Door het uitzonderlijk hoge gehalte aan sporenelementen kunnen aminozuren veel sneller en meer aangemaakt worden. Aminozuren zijn de bouwstenen voor alle leven en geven een boost aan je bodemleven.

Een extra voordeel is het hoge magnesiumgehalte in lavameel, lavagruis en vulkamin. Zo komt lavagesteente ook tegemoet aan de hoge magnesiumbehoefte van je paard.

Ontdek ons gamma lava gesteente

Tip

Tekst
Granulaat, gruis, poeder of meel?
Ben je het noorden even kwijt?
- Granulaat strooit gemakkelijk uit dankzij zijn korrelvorm.
- Gruis strooit gemakkelijk en heeft een voordelige prijs.
- Meel of poeder wordt het snelst opgenomen door de bodem.

Stap 3

Compost is voedsel voor je bodem!

Als het bodemleven groeit, dan heeft het ook extra voedsel nodig. Het bodemleven voedt zich met compost en zet het om in humus. Nematoden, regenwormen en bacteriën zijn verzot op dit goedje.

Onze groencompost bestaat voor 100% uit plantaardig materiaal, door zijn hoge vochtgehalte heb je best wel wat nodig en de verdeling ervan vraagt wel wat arbeid. Als alternatief is er BelFarm compostkorrel 2-2-2 of Ecostyle Terra-Fertiel. Beide zijn een korrel met een zeer hoog organisch stofgehalte (= voeding voor je bodem). Ze verdelen zeer gemakkelijk met een strooier en door zijn droge vorm en hoog gehalte organische materiaal heb je veel minder nodig dan groencompost.

Je kan gedurende het hele jaar strooien. Terra-Fertiel gaat dankzij zijn positieve bacteriën en schimmels  het bodemleven activeren en stimuleren. Bovendien is Terra Fertiel 100% plantaardig. De BelFarm compostkorrel is samengesteld uit dierlijke mest en zal iets sneller afbreken.

Ontdek ons assortiment compost

Stap 4

Een extraatje voor de dorst!

De vele extreme droogteperioden die we meemaken dagen je weide steeds meer uit, met een aantal natuurlijke middeltjes houden we je weide en het gras topfit. 

  • Microferm: Microferm zit vol nuttige micro-organismen die de grond en het gras koloniseren met goede bacteriën.
  • ECOstyle PT-mix: Natuurlijk product die zorgt voor betere grasgroei in tijden van droogte.
  • ECOstyle Smartfoil: Natuurlijk product die de graszode sterker maakt.
  • Keltisch zeezout: bijna al onze weides hebben een gebrek aan natrium. Dit kan je aanvullen met Keltisch zeezout.
  • Aegir Zeeschelpenkalk: bij een te zure bodem zorgt Aegir voor een langdurige positieve pH werking.
  • ECOstyle Terra-Fertiel: stimuleert en activeert het bodemleven dankzij zijn groot aantal micro-organismen in de vorm van schimmels, bacteriën en gisten. Terra-Fertiel is tevens verrijkt met zeewier, kalk en kleimineralen. 
Ontdek onze weide verbeteraars

Tip

Tekst
Help de natuur een handje, zaai bloemen, kruiden en/of vlinderbloemigen in en verhoog zo de biodiversiteit. Bekijk ons gamma onder categorie Weidebeheer --> Gras- en kruidenzaadmengsels.

Eventjes geduld!

De weg naar een gezonde bodem vol lucht en leven kan even duren (3 tot 5 jaar). Hou dus even vol.
Persoonlijk advies nodig? Met een bodemstaal en advies op maat bereik je sneller en goedkoper resultaat.

Vraag hier een offerte aan voor een bodemonderzoek op maat.

Heb je nog een andere vraag? Steven & Jannes helpen u graag verder!